dimecres, 27 d’abril del 2011

Mercat lliure de l'energia elèctrica...agafat que fa por!


Aclarim en aquest punt per si algú ho desconeix que és una comercialitzadora i que és una distribuïdora. La distribuïdora és l’empresa encarregada de fer arribar l’energia elèctrica fins a casa nostra és qui genera l’energia i aprofitant les xarxa elèctrica distribueix l’energia, per exemple a Catalunya hi ha varies distribuïdores però la principal a nivell estatal i a Catalunya és Red eléctrica, o un altre distribuïdora que a Catalunya no te xarxes elèctriques per que no genera seria IBERDROLA per exemple i la comercialitzadora és l’empresa que ens ven l’energia el símil en telefonia seria Telefònica Espanyola seria la propietària de les línies que porten el telèfon fins a casa i Ono, Movistar (telefònica), Jazztel etc les comercialitzadores. Red eléctrica en alta tensió venen la corrent a les comercialitzadores i aquestes ofereixen diferents tarifes als usuaris finals, nosaltres. Ara be si la distribuïdora també te comercialitzadora, tot i que teòricament està regulat fins i tot per la comunitat europea, oi que fa mal pensar si realment tot això algú no ho controla? No fa mal pensar?... doncs segueixo.

Ara arriba la segona gran sorpresa. ENDESA la principal distribuïdora elèctrica d’Espanya i única de Catalunya (pràcticament) esta canviant tots els comptadors, en un primer inici d’us domèstic és a dir model monofàsic o trifàsic directa, el que és coneixen crec com tipus 4 i 5. Aquests comptadors s’estan substituint per que en un futur, gracies a una tecnologia que és diu PLC, hi haurà la possibilitat de fer la mesura del comptador (el que ara fa un Sr de tant en tant casa per casa) a traves de la xarxa elèctrica (disminució de costos, acabar amb les lectures estimades, ràpida i real recollida de dades...) i també és podar oferir serveis al instant com per exemple un increment de potencia o el tall del subministra, qui per exemple no pagui, a través de la mateixa xarxa elèctrica a l’instant i sense desplaçaments, és el que es coneix en termes tècnics telemesura i telegestió. Be doncs tots aquests comptadors que s’han de canviar es troben aproximadament, si la meva informació no és errònia al voltant de 17 milions de comptadors.

A Catalunya hi ha empreses que fabriquen aquests comptadors amb aquesta tecnologia des de fa més de cinc anys. Empreses capdavanteres en tecnologia i recerca, empreses que donen directa o indirectament feina a més de 800 persones, propietat totalment catalana, empreses que se les veuen i desitgen per lluitar contra el low-cost asiàtic i que gràcies a molt esforç i nova reinversió en I+D son tecnològicament tant competitives com qualsevol empresa de l’estranger, com per exemple, Circutor de Viladecavalls, es a dir tenim A CASA NOSTRA tecnologia, producte i solució a la demanda del mercat actual.

Be doncs, els Srs de ENDESA decideixen comprar aquests comptadors a un sol fabricant amb un protocol de comunicacions propi d’aquest fabricant TANCAT (sense opció a altres solucions sinònimes) o dit d’altre manera no deixa posar cap altre comptador que sigui de cap altre fabricant amb cap altre protocol que no sigui el d’aquest fabricant. En voleu més?. Aquest fabricant és ITÀLIA!.

Conclusió per si no m’explica’t be. Si tenim un sol fabricant amb un protocol propi i no deixa posar cap altre comptador amb un protocol obert per tots els comptadors el que esta fent es blindar el mercat dels comptadors. Qui vulgui comprar a un comptador… a quin preu el comprarà si només n’hi ha un al mercat?

En un moment de crisis com l’actual, com pot ser que s’aposti per una empresa estrangera i es barri l’oportunitat a les empreses catalanes o espanyoles?. I més encara, com pot ser que ningú digui res o ho denunciï?. No sembla increïble?. Des d’estaments polítics, fins estaments oficials (Indústria, comitè nacional de energia, etc) tots fan la vista grossa a un mercat lliberitzat que un cop més ens demostra que és una farsa.

En quan el preu i les possibles alternatives vers les comercialitzadores hem de pensar que un cop estigui el mercat preparat amb aquest nous comptadors poder podran oferir més serveis i fins i tot més diversitats de preus, però vist el panorama, moltes coses han de canviar aquest monopoli encobert.

Si les xarxes de distribució tenen propietat, difícilment tindrem un mercat autènticament lliberitzat, mentre tinguem uns politics que no “protegeixen” obligant si cal a les distribuïdores els fabricants nacionals, difícilment sortirem de la crisi.

Poder si que arribarà un moment que de tant caure, no ens aixecarem.

Algú ho havia de dir…

1 comentari:

  1. http://www.diariosur.es/v/20110421/opinion/contadores-made-italy-20110421.html

    ResponElimina